HTML

Komárom, az erődváros

Történések Komárom városában

Friss topikok

Linkblog

2014.11.25. 07:00 Erik a viking

A komáromi kórház tönkretétele után a komáromi oktatás következik?

„Kistérségi mintaprojekt” néven reklámozta a helyi Fidesz a Selye János Kórház osztályainak bezárását, aminek következtében nem születik több gyermek a városban és még a mentő sem áll meg Komáromban a beteggel, mert komolyabb ellátásért Tatabányáig kell mennie. Mikor lehetőség lett volna dr Molnár Attilának kiállni a város kórházának és vagyonának megmentéséért, csendben maradt – mostanra azt állítják ugyanők, hogy nem lehet visszaállítani az aktív ellátást Komáromban.

Mit várhatunk a Jókai Gimnáziummal, a Széchenyi Közgazdasági Szki-val és a helyi középiskolákkal kapcsolatban most, hogy Orbán-kormány az oktatást is megszorításnak rendeli alá, 24 százalékkal csökkentve a középfokú oktatás finanszírozását? Mi lesz a komáromi iskolák sorsa, amikor országosan a 128 ezer gimnáziumi férőhely a felére csökken?

Újabb „kistérségi mintaprojektje” lesz a városnak – a Jókai Gimnáziumban nem lesz diák, ifjúsági szálló lesz esetleg az épületből a mintaprojekt keretén belül?

Érdemes visszahallgatni Hamrák Zsófia, jelenlegi tanácsnok korábbi szavait, amiben már lefestette az iskola jövőjét:

„Arra is kellene gondolni, hogy ezeket az iskolákat idővel átengedni az idegenforgalomnak,és akkor új iskolák építését kellene megtervezni”.

Nem véletlenül használtam 2010-es kampányvideómban az aktív kórház megnevezést, amitől már megfosztott minket a Fidesz, és a 80 éves Jókai Gimnáziumot – amit úgy néz ki, hogy most készül elvenni, esetleg a fenti szavakból kivehetően más iskolával összevonni.

Felszólítjuk a város vezetését, dr Molnár Attila polgármestert és Czunyiné dr Bertalan Juditot, a körzet országgyűlési képviselőjét, egyben a köznevelésért felelős államtitkárt, hogy valljon színt, álljon ki a város lakói elé, és mondja ki:

-       nem lesz férőhelycsökkentés a Jókai Mór Gimnáziumban

-       nem lesz intézmény-összevonás a komáromi középfokú oktatási intézményekben

A kormány a gimnáziumi helyek felére csökkentésével az egyetlen kitörési lehetőséget szünteti meg a szegénységből, a gimnáziumi tanulás, és emiatt a felsőfokú oktatás ezentúl kevesek kiváltsága lesz, generációkat elvágva a fejlődés lehetőségétől.

Érettségivel könnyebb elhelyezkedni, valamint magasabbak a fizetések is. A kormány további célja, hogy a szakközépiskolákat szakmunkásképzésre állítsa át, valamint előnyös helyzetbe hozza az egyházi gimnáziumokat.

 Az Orbán-kormány retteg a gondolkodó fiataloktól, éles észjárás helyett szorgos munkáskezeket szeretne, az emberek megkérdezése nélkül döntve jövőjükről.

 Ezzel a döntéssel várható, hogy nemcsak nő a külföldre távozó magyarok száma, de országon belül is indulhat vándorlás az oktatásilag erősebb városok felé. A Selye János Kórház példája azt mutatja, Komárom polgármesterének gyenge az érdekérvényesítő képessége, így nem nézünk optimistán a jövőbe.

dr Konczer Erik

Ui: Emlékezzünk arra, mit mondott a fideszes Völlner Pál az egészségügyről, ami már sejtette, mi történik a kórházunkkal:

 

124 komment

Címkék: fidesz komárom molnár széchenyi jókai dk sely konczer


A bejegyzés trackback címe:

https://erodvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr116930673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 14:34:21

@amit még megtehetsz:
Na és nem látod, hogy ennek esetleg köze van ahhoz, hogy mivel a segghülyéket is felveszik a gimibe, a szakmunkásképzőbe már tényleg csak a legalja megy? Nem az, aki szakmát akar tanulni, hanem aki még a minimális követelményekhez is hülye.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 14:37:25

@amit még megtehetsz:

"az menjen be egy szakmunkásképzőbe, próbáljon ott tanítani kábé 1 hónapig, bele fog bukni, megverik, vagy megkéselik de h tanóránként elküldik úgy 35-40-en ordítva a kurvanyjába az is biztos,"

Ide vezet a liberális szellemű alapfokú oktatás-nevelés.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 14:48:13

@polyvinyl:

Menj a teves kurva anyádba a meggyözö érveddel, szargyerek.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 14:51:11

Ez? Liberális alapfokú oktatás? Ezek a kategóriák az ilyen helyeken nem működnek. Látszik h nem vagy képben. És ezt így túl könnyű letudni. Ott túlélés van most is ugyanúgy mint 4 vagy 8 éve, bár a helyzet fokozódik...
Komolyan mondom mindenki menjen be egy ilyen suliba, és arra gondoljon h ők a jövő...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.25. 14:59:10

Nem teljesen logikus, hogyha szakmunkás hiány van, akkor a szakmunkás képzést erősítik??
Le kellene már szállni a földre egy kicsit..

VadMacs 2014.11.25. 15:04:13

@A megvalósult amerikai ólom..:
Mert konkrét baromság.
Nekem is van két vasas szakmám, de nem vagyok hajlandó használni, amíg betanítottként is többet keresek, és kevésbé aláznak meg úgy, nincs akkora felelősségem, stb.

Aztán felőlem sírhat az összes tetves vállalkozsó' (meg a kurmány is), hogy nincs aki dolgozzon nekik.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 15:06:27

De vajon hogy a tökömbe erősítik? Azzal hogy odaterelnek 50-60 ezer csóró kölyköt? Az egész közoktatásból kivonnak 150 milliárd forintot... Van szó szakoktató-képzésről, tanműhelyekről stb? ugyanmár... Ezek a gyerekek nem akarnak jó szakik lenni, csak lógni. Még ha pénzt is öntenek az oktatásukba (amit ugye nem tesznek), akkor sem lenne jobb a helyzet még jó sokáig.

Egéridomár 2014.11.25. 15:09:46

@polyvinyl: Oszt meséld már el, miféle diplomád van néked lelkem?
Csak úgy kiváncsiskodnék.

élhetetlen 2014.11.25. 15:16:20

@Muad\\\'Dib: És annak mi értelme, hogy egy 14 éves gyereket belekényszerítsünk egy szakmaválasztásba, úgy, hogy olyan iskolába küldjük, ahonnét nincs tovább? Mint írtam, a gimis még tanulhat szakmát is, a szakiskolásnak már komoly kihívás egy esti érettségi, felvételi munka mellett, hogy tovább lépjen. Semmi kifogásom a szakmunkásképzés ellen, van, akinek jó, pl. a saját testvérem, aki három éves kora óta autóbuzi, karosszéria lakatos lett, de ez is csak arra kellet, hogy korábban kapjon jogsit, most kamionozik, mert az a (nem tudom) tizenhány kerék kell alá, hogy jól érezze magát. Aki nem tudja 14 évesen, hogy mit is akar, az kapjon még négy évet, hátha kialakul, és nem hiszem, hogy nulla pluszt kapnak, esetleg csak kevesebbet, mint Te várnád. De kapnak.

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 15:19:26

@élhetetlen:
Léteznek szakközépiskolák is.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 15:28:42

@VadMacs:

Egyébként tényleg, a felelös minisztérium "állásbörze" honlapján van rengeteg betöltetlen állás országszerte, baszki, de leginkább az ország túl´ felén havi 90ezerért. Magyar vállakozótól.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 15:30:29

@élhetetlen:

"hogy egy 14 éves gyereket belekényszerítsünk egy szakmaválasztásba, úgy, hogy olyan iskolába küldjük, ahonnét nincs tovább"

Kérdezd meg Ausztriában, hogy mi értelme van, gyogyóskám...?!

Ezt a fasz felfogást, bazmeg.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 15:33:24

@élhetetlen:

Nyugat-Euban a szakmunkás tanuló 15 évesen többet tud, baszki, mint a magyar 40 éves szaki. Igaz, nem fogja neked elemezni a "Petöfi" összest, de minden kibaszott szakrajzot olvas. A mühelyemröl beszélek, ugyanis nekem dolgoznak. Erre varrjál gombot...!

élhetetlen 2014.11.25. 15:35:25

@polyvinyl: Nos, bár tegnapelőtt azt hittem, többet nem állok szóba veled, most mégis. Megint nem érzed a logikai bukfencet. Van diplomád, (nem tudom milyen), és most akarsz szakács lenni. Megteheted. De aki szakácsnak tanult 14 évesen, és 28 éves korában közlik vele az orvosok, hogy a lába nem bírja (durva viszerek), az nem mehet a te diplomáddal megcélozható állásokba. A diploma, vs egy szakma nem kétirányú csatorna. Ennyit képes vagy megérteni diplomásan? Erről szól a 14 évesen válassz szakiskolát, mert éljen a szakmunkásképzés.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 15:37:06

@Muad\\\'Dib:

"Léteznek szakközépiskolák is"

Ezt a felismerést nem biztos, hogy agyvérzés nélkül megemészti.

Minnyá jön a HEURÈKA, ember a holdon, várjá´ csak :))))

Egéridomár 2014.11.25. 15:38:21

@Baszki, nincs már mit ellopni...: Ebben most nem nagyon értenék veled egyet. Szerintem nem rossz az a módszer, hogy aki nem tudta eldönteni, mit is akar kezdeni az életben, még van ideje gondolkodni. Továbbtanul valami fősulin/egyetemen, vagy szakmát tanul.
Nem egy ilyen ismerősőm van, akinek halvány fingja nem volt mit akar majd csinálni. Elment gimnáziumba, és a végén volt aki szerzett egy szakmát (azóta is abban dolgozik) és volt aki továbbtanult.
Ez pont egy jó alternatyva a későbbi döntésekhez.

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 15:40:31

@élhetetlen:
Jaaaa, tehát mindenkinek adjunk érettségit, meg diplomát, hogy minden állásra jelentkezhessen. Mindegy, hogy 50, vagy 140 az IQ-ja, egykutya. Hát pont ENNEK az eredményét látjuk a mai érettségi és diplomadömpingben...

élhetetlen 2014.11.25. 15:43:11

@Muad\\\'Dib:
Léteznek. Most akarják leválasztani őket egy másik felügyelethez, ami a szakiskolákkal kezelné együtt őket, nem a gimikkel, vagy együtt ahármat. Lesz nagy ugrás. Hogy merre?

randomuser1 2014.11.25. 15:44:01

amúgy, azt nagyon fontos belátni, h attól, mert 1etemi doplomád van még elmehecc szakmát tanulni
azt is fontos belátni, h attól, h van egy szakmunkésbizonyítványod még nem leszel jólkereő szaki, mert az a válalkozó, aki futtatja a szakikat minimálbéren
azt is fontos beláltni, ha elég jó szaki vagy, elmeheccc svájcba melózni és, abból már tényelg meg lehet élni
emellett viszont ne feledjük, hamár úgyis van egy diplomád, akkor azzal még jobban kereshecc svájcba..
szal a legfontosabb, a szaktudás mellé külföldiül kell tanulni.

Netuddki. 2014.11.25. 15:47:25

Bammeg! Ti adtátok a cunyinét az országnak? Hát nem szégyenlitek magatokat? Ti se mentetek el szavazni mi?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 15:48:38

@élhetetlen:

Semmi logikai bukfenc nincs benne.

Ha egy szakácsról kiderül, hogy megromlott az egészsége, és nem tud többé szakácsként dolgozni, ugyanúgy átképezheti magát egy másik szakmába, mint egy diplomás, aki később jött rá, hogy inkább szakmunkás szeretne lenni.

Ebben semmi logikai bukfenc nincs.

Netuddki. 2014.11.25. 15:49:56

@Muad\\\'Dib: Bla-bla-bla. Nyomatod itt a fideszes propagandát. Ja, persze, te nem vagy fideszes. Ja.

élhetetlen 2014.11.25. 15:52:06

@Muad\\\'Dib: Ne engedd el ennyire magad. Azért általában az érettségihez le kell érettségizni, a diplomához le kell diplomázni, tehát valamit tenni kell érte, valamit tudni kell érte. Kivéve pár embert, aki doktorit is tud szerezni, de ez már más téma, erről ne beszéljünk.

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 15:52:30

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Naaa, megjött az agyhalott. Rajtad kívül már az egész kommetelő társadalom eljutott odáig, hogy tényleg semmi közöm a tolvajbandához, persze nekik magasabb az IQ szintjük egy szobanövénynél.

Netuddki. 2014.11.25. 15:53:37

@polyvinyl: Ja, majd a szakács átképezi magát atomfizikussá. Muhaha! Vagy vesz magának egy atomfizikusi doktorit? Fideszlenden az a módi, mert eszük nincs hozzá. Ha az orbán nem érti a kvantumelméletet akkor más se értse! Különben is a focializmusban a legtöbb esze a futballedzőnek van. Hajrá magyarország hajrá magyarok!
Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 15:54:14

@élhetetlen:
Érettségihez, tudni? Láttad te mostanában a feladatokat. Ami még szomorúbb láttad te, hogy az érettségizők mikre mondták azt, hogy jaajjj, ez nagyon nehéz volt?
A jelenlegi közoktatás hulladék. Erősen alulfinanszírozott, ami a kormány sara (kevesebbet kellene mutyizni), de nem CSAK ezért hulladék.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.11.25. 15:55:21

@polyvinyl: Te tényleg így éled az életed? Mond valamit Viktor, és te ahhoz igazítod a saját világképedet? Nem hittem, hogy létezik ilyen ember, sőt azt hittem, hogy szimpla bérkommentelő vagy, de ilyen dumát még tőlük sem várnék. Én amúgy elég jól elvagyok a diplomámmal.

Netuddki. 2014.11.25. 15:55:22

@Muad\\\'Dib: Kissé el vagy tévedve, hogy a kommentelő társadalom veled foglalkozik. Muhaha!

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 15:56:16

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Folytasd csak, még nem mindenkinek jött le, hogy teljesen hülye vagy, csak a többségnek...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.25. 15:56:29

@VadMacs: Ez teljesen független attól amit írsz.A bérviszonyok rendbetétele egy másik kérdés. Egyszerűen az a helyzet, hogy azok a kölkök is gimnáziumba járnak, akikből egyébként jó szaki lehetne, mert ma ez a divat.
Szerez egy érettségit, esetleg diplomát, amivel aztán semmire nem megy .
Ráadásul az egész jelenlegi felállás devalválja az érettségi értékét, mert ma már gyakorlatilag mindenki hozzájuthat, valódi műveltség nélkül is. Ebből következik az is, hogy egyre több szerény tudással rendelkező fiatal kerül be a felsőoktatásba. Sok egyetem és főiskola jelzi már, hogy egyre komolyabb problémák vannak a közoktatásból kikerülő emberanyaggal.
Teljesen logikus, hogy csökkenteni kell a gimnáziumokban tanulók arányát, és vissza kell állítani a komoly felvételiket a felsőoktatásban.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 15:57:47

@polyvinyl: Mutass már egy felnőtteknek szóló átképző iskolát? Hol? És amíg iskolába jár, mit dolgozik, miből él meg, és fizeti a sulit???

Netuddki. 2014.11.25. 15:59:10

@Muad\\\'Dib: Milyen többség? Oroszul bolsevikek? Muhaha!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 15:59:50

@Egéridomár:

"Oszt meséld már el, miféle diplomád van néked lelkem? sak úgy kiváncsiskodnék."

Nyilván nem büfé-ruhatár szak, hiszen abból a büfé az általam fentebb ajánlgatott "evéssel" kapcsolatos szakma, még ha áttétesen is :)

Egéridomár 2014.11.25. 16:01:13

@polyvinyl: Ez jó válasz volt, csak éppen nem volt válasz. Ugye tudod?

Netuddki. 2014.11.25. 16:01:28

@amit még megtehetsz: Esti iskola. A felnőttek általában ott szoktak érettségit szerezni. Már akinek nincs.
Nem az ostoba fideszesek fogják itt megreformálni az oktatást...

amit még megtehetsz 2014.11.25. 16:03:34

@A megvalósult amerikai ólom..: Az a gond ezzel h a szakiskolák semmit nem tanítanak. Most erővel odaterelik a fiatalokat, de egy szakmunkásból nem lehet érettségizett, később esetleg diplomás, csak a legritkább esetben. Azonnal el vannak vágva a továbbfejlődéstől. Míg egy semmirekellő érettségizett még mindig mehet szakképzésre ha az érdekli.

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 16:03:54

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
úgy-úgy, hadd lássa mindenki mekkora funkcionális analfabéta troll vagy...

élhetetlen 2014.11.25. 16:04:10

@Muad\\\'Dib: Vissza az alapproblémához. Ha ebben a rendszerben ráadásul az szakmunkás iskolákat preferálják, attól szerinted jobb lesz? Azok majd jobb szintet hoznak, mint a mostani „szar” gimik? Én csak arról beszélek, hogy ne kelljen 14 évesen eldönteni, hogy valaki mit csinál egy életen keresztül, mert nagyon nem mindegy. Te miről beszélsz?

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 16:05:38

@Egéridomár:

Jesz. Meg lehet felnött korban is érettségizni, diplomázni. Elsö kézböl álíthatom, hogy müködik. Härom müszak mellett is, erre varrjá´ gombot.

Muad\\\'Dib 2014.11.25. 16:05:42

@élhetetlen:
Nem, nem szabad valamit preferálni. De az helyes elképzelés, hogy olyan szintre csökkentsék a gimnáziumi helyek számát, ami lehetővé teszi a minőségi oktatást. Persze ehhez, mint írtam nemhogy forrást elvonni nem lenne szabad, hanem pont komoly forrásokat kéne pumpálni a rendszerbe.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 16:06:56

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Az esti iskola nem az szakmát. Mondjuk én pl. géplakatos akarok lenni, akkor iratkozzak be egy szki-ba? Vagy hova menjen egy 40éves szaki aki nem tud a szakmájában elhelyezkedni mert nincs igény rá? Hol van felnőtteknek szóló szakiskola? Vki mondjon egy-két példát...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 16:09:02

@amit még megtehetsz:

"Mutass már egy felnőtteknek szóló átképző iskolát? Hol? És amíg iskolába jár, mit dolgozik, miből él meg, és fizeti a sulit???"

Olyan, hogy "felnőtteknek szóló átképző iskola", olyan nincs. A felnőttképzésben azok a tanárok, oktatók tanítanak, akik a nappalis diákokat is képzik.

Ha már kitaláltad, mi szeretnél lenni, nézz szét a neten, melyik nagyvárosban indítanak képzést. De a hozzád legközelebbi KISOSZ-irodába is bemehetsz, biztos hogy tudnak segíteni.

A képzési napokat, ha nem kifejezetten munkanélkülieknek szervezik, hétvégére szokták tenni.

Fizetni természetesen saját zsebből kell. Ha úgy számolod, hogy megtérül neked a befektetés, akkor kifizeted, ha úgy látod, hogy nem térül meg, akkor nem fizeted ki. Lehet, hogy van utána valami SZJA-kedvezmény is, régebben volt, de az se kizárt, hogy libsi barátaink anno eltörölték.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 16:10:55

@Baszki, nincs már mit ellopni...: Te vagy az üdítő kivétel. De téged biztos támogatott ebben a család, a munkahelyed stb. nem ?!
De mért nem maradtál szakmunkás, hiszen a nemzetnek arra van szüksége, nem pedig diplomások tömegére?! ;)

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 16:12:14

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Fejezd már be ezt a nyomorult faszságot...! Mesterházynak többre nem futja?

Egéridomár 2014.11.25. 16:13:13

@Baszki, nincs már mit ellopni...: Na ebben pedig egyetértek. De az is igaz, sokkal könyebb tanulni ha csak tanulni kell, mint munka melett.

élhetetlen 2014.11.25. 16:15:02

@polyvinyl: Megpróbálom egyszerűbben, hátha megérted, (bár nem bízok benne). Egy orvos, pár hónapos OKJ képzéssel nyithat egy éttermet, azt hiszem, Egy szakács nem nyithat magánklinikát ennyi erőbedobással. Egy gépészmérnök lemehet vidékre víz és gázszerelőnek, mert nyugis életet akar, jó környezetben. Egy vízszerő ne mehet el tervezőmérnöknek. Érted? (nem, de ez nem lep meg).

Baszki, nincs már mit ellopni... 2014.11.25. 16:19:50

@amit még megtehetsz:

Valóban segített a munkahely, de tettem is érte. Egyébként pedig ha nem segített volna, is végigcsinálom.

Az utolsó -demoralizáló- felvetésedre nem vagyok hajlandó reagálni.

leszkapsz 2014.11.25. 16:28:52

@amit még megtehetsz: Nem tudom az iskola vagy képzési hely pontos nevét, de ismerek olyat, aki 50hez közel nem talált nagyon sokáig munkát, aztán beiskolázták ingyen, kazánfűtő lett és most egy iskolában dolgozik gondnokként, szóval van példa arra, hogy valaki idősebb korban is váltson és találjon munkahelyet.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.25. 16:31:50

@Túrós:
És? Attól, hogy mi vagyok, te még buta maradsz.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 16:35:36

@élhetetlen:

"Egy vízszerő ne mehet el tervezőmérnöknek. "

Miért nem?

Dolgozik, mellette estin INGYEN leérettségizik, ha nem szakközépben végzett. Felvételizik, ha okos, felveszik államilag támogatott egyetemi helyre.

Azzal a két évvel kezdheti később az egyetemet, amennyi az esti érettségire kellett. Viszont az alatt a két év alatt pénzt is keres, amit nappalis gimnazistaként nem tehetett volna meg.

És az se mindegy, hogy nem csodálkozó szemű gimis srácként megy az egyetemre, hanem SZAKEMBERKÉNT, aki nem ijed meg, ha belenyomnak egy villáskulcsot a kezébe, vagy elétesznek egy műszaki rajzot.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.25. 16:35:51

@polyvinyl:

Értve. Tehát van egy diplomád, amivel pénzt hülye vagy keresni. Te vagy a példa a felsőoktatás kudarcára.

élhetetlen 2014.11.25. 16:36:19

@Baszki, nincs már mit ellopni...: Na, kezdem a gombokat varrni. Semmi kifogásom a jó szinvonalú szakmunkásképzés ellen, ha gondolod, keresd meg a hozzászólásaimat. (írtam a testvéremről).
„Nyugat-Euban a szakmunkás tanuló 15 évesen többet tud, baszki, mint a magyar 40 éves szaki.”. Na, erről beszélek, biztosan gyogyós vagyok, ahogy mondtad, de ha egy 14 éves gyerekkel választatnak szakmát, hiába tud belőle sokat, ha utálja, mire végez. Miről beszélsz, te nem gyogyós? Csak magadról, aki eltaláltál pár jó szakmunkást, vagy az országosan erőltetett képzésről, ahol nem jön elő annyi jó szakmunkás, mint amit vársz, mert nem csak az megy a szakmába, akit érdekel, hanem találomra választ, és vagy bejön, vagy nem? Tehát tartom, az menjen szakmunkásnak, aki már 14 évesen is tudja, hogy miből akar élni, mit szeret csinálni, a többi kapjon még négy évet, akár egy gimiben, míg dönt.

élhetetlen 2014.11.25. 17:11:05

@polyvinyl: Hagyjuk ki az orvos, szakács párhuzamot, mert ott egészségbiztosítási szempomtból van pár hónap az engedélyhez, visszafele meg tíz év, de te ezt nem érted. Azt sem érted, hogy egy gépészmérnök elmehet vállalkozó vízszerlőnek azonnal, de ha a vízszerő tervező mérnök szeretne lenni, akkor még két év az általad nagybetűs „ingyen” gimi, plusz x év „ingyen” egyetem, meló mellett. Ez szerinted ugyanaz a lehetőség. Légy szíves, ne válaszolj, mert akkor megint válaszra ingerelsz, ami nem jó neked.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 18:21:39

@cenzuratroll bosszanto:

"Tehát van egy diplomád, amivel pénzt hülye vagy keresni. "

Na, NEKED biztos nincs diplomád, hiszen EZZEL a szövegértési képességgel nem is lehetne :)

BiG74 Bodri 2014.11.25. 18:23:49

Haláli ahogy gyilkoljátok egymást. Azért időnként egy kicsit lépjetek hátrébb, szusszanjatok is.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 18:26:29

@élhetetlen:

Nem érdekel, hogy mit KÉRSZ tőlem :)

A minimum az lenne a mai világban, hogy kimenj TÜNTETNI ellenem :)

zobod 2014.11.25. 18:33:55

Jobban szeretem a dolgos munkást, mindegy hogy fizikai szakmunkás vagy fehérgalléros diplomás, mint a sok haszontalan, életében két kilogramm kőpor ára értéket létre nem hozó entellektüel macskajancsit. Zömmel most pont az ilyenek óbégatnak. Meg persze a fidesz-fóbiások, akiknek teljesen mindegy mi a téma, és akik közt persze vannak értékes és hasznos emberek mint mondjuk a Bitó László, de az más téma.

élhetetlen 2014.11.25. 18:52:31

@polyvinyl: Az, akit nem érdekel, hogy mit kérnek tőle, az önmagát minősíti, nem pozitívan. Hülye picsa vagy, nem úriember, mint tegnapelőtt próbáltad mondani. Menjek ki tünteni ellened, csak az használna? Vagy lőjelek ki, mert téged a szöveg, az nem érdekel? Hagyd abba, mert hülyeséget beszélsz.
Esetleg én hagyom abba, mert veled felesleges beszélni.

roki 2014.11.25. 18:55:35

A blogszerző koncepcionalis maflaságot hordott össze.

1.) aki gondolkodni képes, tehetséges fiatal, annak a jövőben is lesz diplomája, nem őket irányítják a kétkezi munka felé.....amúgy pedig aki tehetséges, az megvalósítja önmagát így is, úgy is, még akkor is, ha fánglival kezében kezdte építeni a karrierjét, míg a yachtig jutott....utána már nem csak ideje volt a bölcsészetre, de biztonságérzete is, az ilyennek nem kell kenyéralku kompromisszumokat kötnie.

2.) Aki eleve esélytelen arra, hogy a tudásával keressen pénzt, azzal jelenleg jól kibabrálnak a divattrendek, az, hogy a környezet gimnáziumi érettségi és ennek birtokában diploma irányába tereli. ezek megszerzése után pedig ott áll semmitérő érettségivel, vagy diplomával a kezében és csodálkozik, hogy megszerzett készségei és meglevő képpessége legfeljebb 12 órában, termelésben biorobotként való részvételre teszik alkalmassá, aminek során legfeljebb néhány hétig bírja, mert az iskolapadban a jövőről, a karrierjéről szóló ambíciókat elültetik benne, de senki nem meri a szemébe mondani egynek sem, hogy nem más, mint egy piacképtelen ember.
Nálam dolgozott pár napot épp egy ilyen, nem bírta, ügyetlen volt, le kellett cserélnem, mert a kollegái zúgolódtak, hogy helyette is kell dolgozniuk ugyanazért a bérért.
Ez a sikertelen gimnazista, két év főiskolával, egy angol középfokkal, -ami szart se ér, mert egy fél mondatot képtelen volt megérteni az élő beszédben- el fog tölteni két-három évet pár hét munka és segély hónapokat váltogatva, míg valahol szerencséje lesz és betanított segédként cipelheti a szerszámokat a szakmunkásképzőt végzett szakik mögött, akik dölyfösen kiröhögik a pótcselekvésként feltett kérdésözönét: "a tudást úgy kell ellopni kisgyerek"

Na, most ennek az ambiciozus szülőkkel megvert balféknek nem lett volna jobb, ha iskolában megszerzi az alapokat, munkakulturát és két három év után ahhoz a törzsgárdához tartozik, akinek én pl. 50%-kal adok több pénzt, nehogy el találjon menni tőlem, mert rajta áll, vagy bukik a profitom?

martineden 2014.11.25. 19:26:08

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Baratom van az a mondas,hogy csak a sajat statisztikanak lehet hinni.Csak nez korul a focidrukkerek kozott aztan meglatod mirol beszelek.Nem mondom ,hogy nincs kozottuk aki tanult,ok hulyitik es szervezik be a tehetsegtelen csocseleket akik minden szelsoseges part bazisat adjak.Raadasul ezek a tanultabb egyedek sem ertelmisegi csaladbol szarmaznak ezert aztan az otthon latott mintat kovetik mikor a tanulatalan munaknelkuli fater a nyomoraert folyamatosan mast okol es esetleg egyet belerug a muterba.

roki 2014.11.25. 19:35:24

Javaslatom a blogszerzőnek...propagálja:
tudj hegeszteni CO-val, ha lehet saválló anyagokat is hibamentesen...biztos a kenyered...két oldalon vajazva.
Tanulj festő-mázolónak, legyél igényes és két év után kapkodnak utánad, mert most indul az építőipar felfele és ez mindig úgy kezdődik, hogy Mariska néni már nem fél a válság-haláltól, előkaparja a kis megtakarításai egy részét és csinálni kell valamita házzal alapon kifestet....utána képezd át magad kőművesnek... de még jobb, ha szépen burkolsz...mert m,indre rettenetes igény van ma is és még sehol a boom. ezekből a szakmákból a valamit érők 80%-a külföldön dolgozik már, 1800-2300 közötti bérért, hazajönni csak akkor fog, ha minimum havi 350-et keres nettóban.
Én emlékszem a nyolcvanas évek elején az építőipari relatív szakemberhiányra, amiről az egyik alkalmazottam úgy szokott visszaemlékezni, hogy elment péntek-szombat-vasárnap napibérért maszekolni és annyit keresett, mint munkahelyén a havi fizetése(3.600 ft)
A gépbeállító lakatosokat is egymástól csábítja mindenki, de tudnék mesélni munkahelyi sztorikat arról, hogy a jó szakik milyen beszólásokat engednek meg a műszaki igazgató felé, tudva, hogy úgy sem merik kirúgni őket, mert a piacról egyszerűen nem pótolhatók és a kiesésükkel olyan karbantartási problémák merülnének fel, hogy a termeléskiesése esetén tízmilliós mozgóbértömeget veszítene a menedzsment...úgyhogy állja a kaján beszóllásokat, legfeljebb magában sziszeg és csikorgat.

martineden 2014.11.25. 19:39:55

@A megvalósult amerikai ólom..: HOL VAN SZAKMUNKAS HIANY ? sOROLD LEGYSZI A VAROSOKAT.

$pi$ 2014.11.25. 19:45:58

@martineden: Itt van, olvasgasd:

"Nagyon súlyos szakemberhiány van Magyarországon"

"A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
1. szakmunkások
2. mérnökök
3. értékesítők
4. sofőrök
5. adminisztratív, irodai és személyi asszisztensek
6. könyvelők, pénzügyi munkatársak
7. műszerészek
8. vendéglátó-ipari személyzet
9. orvosok
10. gépkezelők"[1]

[1] www.profession.hu/cikk_allaskereses/20130529/nagyon-sulyos-szakemberhiany-van-magyarorszagon/2765

$pi$ 2014.11.25. 19:52:28

@martineden: "Pécsett óriási szakmunkás-hiány van. Rengeteg a fiatal munkanélküli a térségben, de például képzett ácsra vagy bádogosra mindig szükség van. Ha valakinek van kézügyessége, és bírja is a munkát, akkor könnyen biztos állást szerezhet magának. A tanulást ráadásul ösztöndíjjal is támogatják."[1]

www.pecsma.hu/vezeto-hir/jo-uzlet-pecsett-szakmunkat-tanulni/

kvadrillio 2014.11.25. 19:58:42

"Lázár: A Miniszterelnökség nem családbarát munkahely"

...:o)))))))))AZÉRT, MINDIG JUT IDŐ OFFSHORE-SZÁMLÁKAT MEG INGATLANÜGYEKET INTÉZNI !!!! :o)))))))

$pi$ 2014.11.25. 20:00:42

@martineden: "Képzett szakmunkások nélkül megtorpanhat a gazdaság"[1]

Ez 2004-es hír.

"A felsőoktatásban tovább tanulók száma ugyanakkor majdnem megháromszorozódott, és 203 ezerre nőtt. Ennek következtében ma már nagyjából egyharmad arányban képeznek az iskolák fizikai munkakörökbe és kétharmad arányban szellemi foglalkozásra. Csakhogy a munkaerőpiac éppenséggel a fordított arányt követelné meg."

ismét egy dolog, amit tíz éve lehetett tudni és amit nem lépett meg a kormány akkoriban. Amikor meg végre meg akarja lépni a másik kormány, akkor még a puccstól sem riadnak vissza, hogy megakadályozzák.

Gratulálok!

[1] munkaugyilevelek.hu/2004/08/kepzett-szakmunkasok-nelkul-megtorpanhat-a-gazdasag/

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.25. 20:01:00

@amit még megtehetsz: Nyilván a szakmunkás képzés színvonalát is javítani kell.

$pi$ 2014.11.25. 20:04:43

@A megvalósult amerikai ólom..: "Nyilván a szakmunkás képzés színvonalát is javítani kell. "

Nem is annyira a színvonalról van szó, hanem a tananyagról. A legtöbbször nem az a baj, hogy rosszul tanítanak, hanem az, hogy nem azt tanítják, amire kereslet van.

1ghost 2014.11.25. 20:18:28

Hát kérem szépen, ahogy nézem itt a hozzászólásokat a következő ábra tárul elém: a fideszesek általában nem hülyék, viszont a hülyék általában fideszesek.

Nzoltan 2014.11.25. 20:21:38

@élhetetlen: Aki nem tudja tizennégy évesen hogy mi akar lenni, az mellett bizony elszalad az idō.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 20:28:49

@élhetetlen:

"Esetleg én hagyom abba, mert veled felesleges beszélni."

Látod, ezt okosan tennéd. De nyilván nem fogod abbahagyni.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 20:31:23

@polyvinyl: Te nagyon álmodod az életet. Először is az esti gimi nem INGYENES! Másodszor szerinted az realitás, hogy esti gimiben a szakmunkás (aki dolgozik 8+x órában) leérettségizik mondjuk emelt szinten matematikából, vagy fizikából és bejut egy államilag finanszírozott képzésre nappalin!!! Aztán éhendöglik. Mindezt azután, hogy a szakiskolában heti 1 matematikaórája volt)Mellette persze dolgozik meg tanul. Folytasd még mert ez jobb mint a Csipkerózsika! Neked tényleg fogalmad sincs.

Nzoltan 2014.11.25. 20:34:15

@amit még megtehetsz: Nem tudom, de nekem két szakmunkásbizonyítványom van. Az egyik piros. Párhuzamosan tettem le az érettségit. Aztán majdnem fōiskolára is jártam. De aztán valahogy nem érdekelt a dolog és a felvételire már nem mentem el. De lehetettvolna valami belōle, ha úgy gondolom. Azt kijelenteni, hogy a szakmunkásokból nem lehet diplomás, szerintem túlzás. Nyilván nem mindenkibōl. De ma már nem is létezik szakmunkásképzés.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.25. 20:38:09

@amit még megtehetsz:

" Először is az esti gimi nem INGYENES!"

Mennyibe kerül? Ki tudja egy színvonalasan dolgozó szakmunkás fizetni?

-

"Másodszor szerinted az realitás, hogy esti gimiben a szakmunkás (aki dolgozik 8+x órában) leérettségizik mondjuk emelt szinten matematikából, vagy fizikából és bejut egy államilag finanszírozott képzésre nappalin!!!"

Ha a képessége is és a motivációja is megvan hozzá, akkor miért ne?

-

"Aztán éhendöglik."

Miért döglene éhen?

amit még megtehetsz 2014.11.25. 20:46:52

@polyvinyl: 1.Ki tudja fizetni de nem ingyenes.
2. Mert emelt szintű érettségire egy átlag gimis is krva sokat készül, magántanár, stb. Az esti gimi nem erre készít fel. Másik az hogy már nyelvizsga is kell ahhoz h felvegyék az egyetemre, azt mikor sajátítja el?
3.Mert nappalin mérnöki szak mellett mikor dolgozik??? Levelező az nem ingyenes.
Üdv a valóságban.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 20:48:16

@Nzoltan: Egyetemi felvételi már réges rég nincs, ezt hagyjuk, azóta már bonyolultabb a rendszer.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 20:49:53

@amit még megtehetsz: És nem mondtam h szakmunkásból diplomás csak baromira ritka.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 20:51:19

Na még egyszer tehát : nem mondtam h nem lehet szakmunkásból diplomás csak baromi ritka.

$pi$ 2014.11.25. 20:54:29

@amit még megtehetsz: "3.Mert nappalin mérnöki szak mellett mikor dolgozik??? Levelező az nem ingyenes. "

Van államilag támogatott levelező képzés is.

A szokásos eljárás egyébként az, hogy keres az ember egy olyan munkahelyet, ahol szükség van a tudására, köt velük tanulmányi szerződést, aztán a cég fizeti a tandíjat, az utazási költségét, a szállásköltségét, meg kap jópár nap tanulmányi szabadságot is, hogy tudjon tanulni.

Nem az ördögtől való, én is így szereztem két diplomát a középiskola után. Ráadásul középiskola után még könnyebb is mérnöknek tanulni mint gimnázium után, mert a gimnáziumban semmi szakmát nem tanítanak. Volt pár gimnáziumot végzett csoporttársam, eléggé vért izzadtak a középiskolai anyaggal főiskolán...

amit még megtehetsz 2014.11.25. 21:16:40

@$pi$: És melyik egyetemen van ez a képzés?
Hány középiskolás osztálytársadat támogatta a munkahelye a diplomaszerzésben?

Túrós (törölt) 2014.11.25. 21:23:19

@Nzoltan: Pár év múlva már 5 évesen tudni kell majd, bár az is jobb lenne ha a méhlepény mellé egy diploma is kicsúszna a gyerekkel együtt

$pi$ 2014.11.25. 21:23:51

@amit még megtehetsz: "És melyik egyetemen van ez a képzés?"

Államilag támogatott levelező tagozatos képzés szerintem minden egyetemen van.

"Hány középiskolás osztálytársadat támogatta a munkahelye a diplomaszerzésben? "

Honnan a fenéből tudnám? Te követed a középiskolás volt osztálytársaid életét?

Azokat, akikkel együtt jártam levelező tagozatra és akiket később tanítottam levelező tagozaton általában támogatta a munkahelyük. Szerintem a szakképzési hozzájárulásból le is lehet vonni, úgyhogy valójában a cégnek sem kerül pénzbe.

Persze mindig vannak páran, akik önerőből csinálják.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 21:34:15

A felvi.hu -n most néztem meg, csak mesterképzések vannak pl gépészen, alapszak nincs ami levelező államis, és megnéztem pl. a BME-t ott sincs. Akkor szted hol?
Azért valljuk be, hogy ez egy átlag szakiskolásnak nem gyakori életút.

amit még megtehetsz 2014.11.25. 21:36:33

Igen és ötévente lehet követni a középiskolás oszttársak életét: úgy hívják érettségi találkozó.

$pi$ 2014.11.25. 21:43:06

@amit még megtehetsz: "megnéztem pl. a BME-t ott sincs"

Nem tudom hol van és hol nincs, de az biztos, hogy a felvételi tájékoztatóban kell utánanézni nem a neten.

Szerintem valahol nyilván találsz, de persze én soha nem állítottam, hogy minden képzésen, minden szakon van államilag támogatott levelező képzés, csak azt mondtam, hogy ilyenek is vannak.

$pi$ 2014.11.25. 21:44:29

@amit még megtehetsz: "Igen és ötévente lehet követni a középiskolás oszttársak életét: úgy hívják érettségi találkozó. "

Én nem mondtam, hogy nem lehetséges, én azt mondtam, hogy én bizony nem követem az életüket. Mi a fenének tenném?

$pi$ 2014.11.25. 21:54:19

@amit még megtehetsz: "Azért valljuk be, hogy ez egy átlag szakiskolásnak nem gyakori életút. "

És? Beidéztem a cikket, az megválaszol mindent. Elmagyarázom.

1. Az ipar, a gazdaság kb. egyharmad felsőfokú és kétharmad egyéb végzettségűnek tud megélhetést biztosítani.

2. Csúnya dolog, kemény az élet, de milyen szép lenne, ha sokkal több ember járhatna egyetemre, nem? Mindenkinek legyen joga egyetemre járni, mindenkinek legyen lehetősége diplomát szerezni? Jó.

3. Jó, akkor azzal elfoglalták magukat 3-5 évig, aztán mi lesz? Állásuk nem lesz, mert a gazdaság nem biztosít mindenkinek felsőfokú végzettséghez köthető állást.

4. Boldog -e az, akinek adtál lehetőséget spanyol-népművelő vagy kommunikáció-művelődésszervező szakon diplomát szerezni, három évig jól érezte magát, de utána nem lesz állása, mert vízvezetékszerelőt keresnek? Mondjuk negyven éven keresztül sz@rul érzi magát?

Mr. Waszabi 2014.11.25. 21:57:29

Mit van mit csodálkozni? MSZMP ivadékok újratöltik az MSZMP diktatúrát? Nincs új a Nap alatt. Fájni fog sok idióta hiszékenynek a valóság tapasztalása. De, majd azért 2018 környékén majd újra ekindul a rendszarváltás - elindulnak a zemberek Gorneje hűtőért Bécsbe, a szabott devizakeretből. Az a nejmzeti szégyen, hogy ennyien elfelejtették a közelmúlt történelmét...mert, ha valakit át lehet bszni 25 évvel ezelőtti politikai-gazdasági rendszer újratöltésévek ma, akkor az nagyon feledékeny - vagy nagyon hiszékeny.

Viktor Mutyin (törölt) 2014.11.26. 00:03:19

@polyvinyl: "most rakom félre rá a félmillát, hogy egy normális gyakorlati helyet is biztosító színvonalas szakács-képzésre mehessek"

Maradj inkább a szaros diplomádnál, az trollkodásra éppen megfelel. A szakácskodás más: tiszta lelkület és emberszeretet kell hozzá, de ezekkel te nem rendelkezel. Biztos vagyok benne, hogy beleköpnél a vendéged ételébe, ha kiderülne, hogy nem fideszes.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.11.26. 06:55:07

A libsik csak szipuznak, nem gondolkoznak.

torró 2014.11.26. 07:13:26

Apa!! Kezdődik!!!!
Már megint megy a "ki a jobb magyarok?". Az én véleményem: ma, van olyan diploma amivel kitörölheted, és van amivel nagyon jól boldogulsz.Ergó! (a gidák mindig jók) :DD). Amivel nem mész semmire, nem érdemes finanszírozni. A szakmunka területe ugyan ilyen! Átalakul a technológia, és vannak kihaló szakmák. És van az örök szakmák kelléktára, gondolom nem kell sorolni, vagy egy kettő: víz, gáz, autószerelő, lakatos, asztalos stb. Az a baj, hogy a mai szülő nem jól gondolkodik, mert bedől bizonyos reklámoknak. Nem tudják mire képes a gyerek. Amit később a gyerek szív meg. Tájékozódni illik a világról. Tudom én is írtam, hogy változik, de azért nem túl gyorsan. Hányszor látok olyan riportot, amikor kérdezik a szülőt, hogy miért ezt választották a gyereknek? Mi a válasz? Hát én ez szerettem volna leni, és hát gondoltam?....... MI a faszra gondoltál? És a gyerek elképzelése? Na ez is probléma!Hogy a gyerek mire képes, levan....!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.11.26. 08:34:47

Minél több a birka, annál biztosabb a hatalom.

Void Bunkoid 2014.11.26. 10:03:08

Nem volt kedvem végigolvasni az egészet, így lehet már csak ismételni fogok bizonyos dolgokat, de azért leírom.

A mai "középfokú szakképzés" legfőbb rákfenéje az, hogy - mint amúgy leírta valaki - az alacsony oktatási színvonal miatt a szakmunkásképzőben tanulók legnagyobb része sajnos - tapasztalat - olyan szinten buta bunkó véglény, hogy leírni is siralmas, sokszor írni-olvasni sem tudnak. Ehhez képes a "segghülye, semmihez nem értő" érettségizettek legalább EHHEZ értenek.

Csak egy rövid sztori: dolgoztam én is két kézzel, fizikai munkát az érettségim ellenére, konkrétan földmunkák végzése volt a feladat.

A kiásott árkok ducolását végző rendkívül jó szakember ácsgyerek napközbeni rekreációs szórakozása az volt, hogy egy a környéken arra járkáló szerencsétlen kutyát dobálta bele az árokba meg a másfél méteres talajvízbe, hogy vajon meddig bír úszni, és mikor adja fel és fullad bele.

Amikor megkértem, hogy ne bántsa a kutyát, csak nevetett, hogy de hát milyenjó, meg még úszik. Csak akkor hagyta abba, amikor megígértem neki, hogy ez egy munkahely, itt nem lehet semmit tenni, de amint vége a műszaknak, már a sorompón kilépve megölöm, és feletetem a kutyával.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.26. 11:35:23

@Viktor Mutyin:

"Biztos vagyok benne, hogy beleköpnél a vendéged ételébe, "

1. Nem a szakácsok, hanem a pincérek köpnek bele.

2. Nem azért, mert ők gonoszak, hanem akkor, ha a vendég nézi cselédnek őket.
süti beállítások módosítása